Des de fa uns mesos un grup de joves de Vilanova del Camí s’han aplegat entorn un nom propi i un projecte anomenat “Na Jerònima”. Preparen un espectacle basat en un cas de bruixeria esdevingut a la Vilanova del segle XVII. Es tracta d’un fet històric del qual se’n conserven els documents de l’acta judicial que va acusar una ciutadana vilanovina de fer pràctiques poc habituals i que aleshores es consideraven de bruixeria


Na Jeronima
La Jerònima era una dona de 28 anys, que vivia en la Vilanova del Camí del segle XVII, concretament el 1607, posada sota sospita de tota una comunitat per trencar amb els convencionalismes de l’època. Va ser acusada de bruixa, de metzinera, de prostituta i fins i tot d’atemptar contra la vida d’una altra persona. Gràcies a l’article del Xavier Jorba, “Bruixes, fetilleres i metzineres”, el grup promotor d’aquest espectacle ha pogut conèixer i investigar al voltant d’aquest fet únic, per acabar configurant el guió de la representació. La directora escènica, Montse Pelfort, destacava a Ràdio Nova el valor d’aquest article per accedir a les expressions concretes del judicial i saber qui era aquesta dona.

La idea d’aquest espectacle neix d’un grup de joves vilanovins culturalment molt actius, però que fins ara més aviat havien participat en activitats de fora. Han considerat la necessitat de ser coherents dins el seu propi municipi i realitzar una acció autòctona amb l’objectiu, afirmen:

de donar una identitat cultural pròpia a Vilanova del Camí, a partir d’un fet únic a la comarca”.

El grup està treballant seriosament i amb molta professionalitat vetllant per la fidelitat dels fets històrics. Per exemple, l’elenc estarà format pràcticament pel mateix nombre de persones que habitaven el poble (o focs vilanovins) del segle XVII: una quarantena de persones; és a dir, pràcticament una família.

L’espectacle recull el boicot i la histèria davant la qui consideraven una bruixa, però també els factors socials d’odi, enveja i venjança personal que porten a acusar-la. No obstant es desconeixen aspectes concrets sobre l’acusació, perquè la història està també envoltada de misteri i segons expliquen Montse Pelfort i Pau Duran falta un full del judicial i per tant queda el “suspens final”.

En Pau Duran especifica que només s’han pres una llicència en la guionització dels fets històrics i és que el personatge de l’obra serà una dona soltera, en comptes de casada. També assenyala que el cas d’aquesta vilanovina és excepcional a la comarca, “només es coneix un altre cas, però és el d’una dona vinguda de Manresa a Igualada”.

L’escenificació que portaran a terme, com dèiem, el dia 28 de gener al vespre, a la plaça Major espera obtenir el vist-i-plau del públic. L’entrada en principi serà gratuïta, però  hi haurà taquilla inversa al finalitzar l’escenificació, per tal que els espectadors jutgin el que han vist i posin el preu a l’espectacle.

La tria de la plaça Major per fer aquest espectacle no és gratuïta. Recuperen el que anomenen “un espai de la memòria” que està molt relacionat amb la història i els fets que escenifiquen. Tant és així que l’escenari esdevindrà  també protagonista.

Des de l’organització han agraït tot el suport rebut des d’altres entitats del municipi, així com de col·laboradors individuals i de l’Ajuntament per fer possible aquesta representació.

Na Jeronima 2