Tertulies filosofiques abr16 V02Durant quatre dimecres consecutius Cultura ens convida a endinsar-nos en debats i reflexions sobre l’ètica, els dilemes morals, la comunicació… El jove Arià Paco, graduat en filosofia i formador d’oratòria i debat introduirà el tema de cada tertúlia i obrirà pas a la conversa i al debat. La primera trobada gira aquest dimecres, entorn del tema “Intencions i egoisme en ètica”. Les tertúlies es faran a partir de les set de la tarda, a Can Muscons. L’entrada és gratuïta

Dues persones salten al mar a salvar una tercera que s’ofega. Una d’elles ho fa per deure; l’altra, perquè vol ser admirada i recompensada. Una de les dues està actuant millor? Per què? Aquesta és la reflexió que ens proposa avui la primera tertúlia filosòfica del cicle que ha organitzat Cultura.

Les trobades continuaran el dia 27 d’abril amb els “Dilemes morals del nostre temps”. És moralment correcte la millora genètica d’éssers humans? I l’avortament o l’eutanàsia? Què és i quina opinió ens mereix la discriminació positiva? Menjar carn és natural, pot ser que estigui malament? Els participants discutiran quins arguments han donat els filòsofs en favor de cada posició.

El dia 4 de maig la pregunta és: “Però què és, ben bé, el feminisme?” El feminisme és un dels corrents polítics més malentesos. Cadascú té una idea del que és el feminisme: uns l’oposen al masclisme, altres l’identifiquen amb aquella veïna que tinc… La tertúlia intentarà presentar seriosament la postura, comentant i discutint tres dels arguments més importants que en surtin.

I per últim el dimecres 11 de maig la proposta és comunicativa: “L’origen del llenguatge”. Què és el que fa diferent el nostre llenguatge del dels grans simis, com els ximpanzés? A través d’experiments de biòlegs, s’avaluarà una proposta que està cobrant força en la filosofia i ciència recents, i que d’entrada costa de conciliar amb la teoria evolutiva: que allò que ha dut el nostre llenguatge a desenvolupar-se tant és la cooperació i l’altruisme.


Des de l’organització ens conviden també a portar una tassa i una cullera, per omplir-la de cafè, te o infusió


Cursos i tallers a Can Muscons abril i maig 2016